Historien om Tømmerneset

photo-1465555978067-3cea0ff61e18

Både barn, unge og voksne kan nyte godt av Tømmerneset Leirsteds tilbud og muligheter. Men bak fasaden skjuler det seg mye spennende. Dette er historien om Tømmerneset.

 

Navnet stammer tilbake til 1830-årene, og nesten 200 år senere er Tømmerneset blitt et mangfoldig leirsted proppet med aktiviteter og muligheter for både privatpersoner og bedrifter.

For åtte år siden, i 2008, ble det gjort et omfattende restaureringsarbeid på hovedbygget, i tillegg til at et nytt internat ble bygget i tilknytning til hovedbygget på leirstedet.

Det ga 12 ekstra gjesterom med dusj og toalett, og har totalt 58 sengeplasser, i tillegg til et helt nytt kjøkken og ny storstue.

 

Historie fra Sør-Afrika

Men Tømmerneset leirsted er proppfull av historie, og utviklingen gjennom 1900-tallet har ikke vært tilfeldig eller forgjeves.

I 1950 kom det første grønne lyset om bygging av et leirsted etter et tre dagers påskestevne på Fagerfjell bedehus i 1946. Og det aller første bygget ble bygd med en smak av afrikansk inspirasjon, der huset fikk tilnavnet «Umpomolo». Navnet stammer fra Det Norske Misjonsselskaps første misjonsstasjon i Sør-Afrika som fylte 100 år i 1950. Samme sommer stod altså dette bygget klart. Fire år senere, i 1954, ble det i løpet av én natt satt opp et møtelokale som bestod av en del av et gammelt trehus som ble gitt videre til Tømmerneset.

Leirstedet har også sin del av krigshistorien fra 40-tallet. En del av ei brakke som tyskerne hadde bygget under krigen ble gitt til Tømmerneset, og denne fungerte som kjøkken helt frem til 1964, faktisk.

 

Grunnlaget lagt i 1963

Det var i midlertid året før det skulle skje store ting som i dag er grunnlaget for dette flotte leirstedet. Sommeren 1963 startet byggingen av hovedbygget som skulle inneholde en rekke gode og nødvendige fasiliteter for å være et godt leirsted verdig. Året etter stod bygget ferdig og bak dørene kunne en finne møtesal og kapell, spisestue, peisestue, kiosk, kontor og mye mer. Dette stod i sin helhet helt frem til den store restaureringen i 2008.

I dag er Tømmerneset et godt leirsted for klassiske konfirmant-weekends fra nabokommunene rundt Sørreisa, det fungerer som leir for barn og unge, samt misjonssamlinger for voksne i regi av NMS sine arrangementer. I tillegg brukes stedet av private selskaper til dagsseminarer, kurs og ulike møtevirksomheter.

 

Derfor heter det Tømmerneset

Men hva kommer navnet Tømmerneset egentlig av? Som nevnt, så stammer historien om Tømmerneset helt tilbake til 1830. Det ble hugget mye tømmer i området på den tiden, og tømmeret ble dratt med hest om sommeren til et nes ved Finnfjordvannet. Ute på dette neset ble alt tømmeret lagret før det skulle brukes som materiale til Tømmervik kirke i Sørreisa kommune. Derav kommer navnet Tømmerneset.

 

Ta gjerne kontakt med oss for å høre mer om hva vi kan få til sammen!

Du har kanskje også lyst til å lese...